De vanligaste problemen som kvinnor står inför är oregelbundna perioder, menstruationssmärta, premenstruell smärta, akne, anemi och många fler. Det finns många allopatiska läkemedel finns tillgängliga på marknaden för alla problem, men det är mycket farligt att ta för många läkemedel. Och självmedicinering är inte heller en bra idé för någons hälsa. Det bästa sättet att undvika komplikationer som uppstår på grund av biverkningen att regelbundet ta allopatiska läkemedel. Då är det dags att byta till ayurvediska behandlingar. Detta kommer inte bara att kontrollera problemet utan också förhindra dessa gemensamma problem som kvinnor står inför. Ta en titt på några örter som kan lindra smärtan och obehaget hos alla damerna. Det kan vara möjligt att du aldrig någonsin hört talas om dessa örter innan dessa örter är i Ayurveda. Så om du behöver veta om dessa örter kan du få referensen av dessa örter genom webbplatser eller böcker av Ayurveda.

Ayurveda behandling för smärtsam menstruation

Nästan alla kvinnor står inför olika typer av problem under sina menstruationsdagar. Men de vanliga problemen som kvinnor står inför är illamående, trötthet, kramper, förstoppning, uppblåsthet och kräkningar. Men om vi gör vissa livsstilsförändringar i vårt dagliga liv så kan det underlätta menstruationsbehov. Träna dagligen och vara fysiskt aktiv. Under menstruationsdagar om du känner dig obekväm måste du ta vila och fortsätta arbetet senare när du återhämtar dig från det. Att öva några enkla yoga Asana kan hjälpa dig att lindra menstruationssmärta. Få Aasanas är bågformning (Dhanurasana), framåtböjning (Janu Sirasana), Kamelpose (Ustrasana), Fiskposition (Matsyasana) och Cobrapos (Bhujangasana). – Undvik stekt, kryddig och oljig mat, eftersom alla sådana livsmedel leder till uppblåsthet och förstoppning. Försök och konsumera grönsaker som är lättsmält och lätt att äta.

Ayurveda för dysmenorré

Enligt ayurveda är dysmenorré vanligt vid vattafel. Men samtidigt kan galls och hostskyllor också vara orsaken till detta. Ayurvediska utövare använder örter med immunisering, smärtstillande medel och immunologi för att lindra antispasmodiska problem.

Cypress: Detta är en speciell ayurvedisk ört, som är effektivare för att lindra menstruationskramper. Och för alla typer av defekter används i dysmenorré. Myrobalan, Guggle och Ashoka örter är också användbara.

I Vaat-typ av dysmenorré får patienten svår kolikontakt, förstoppning, torr hud, huvudvärk, ångest, panikförlust och gas. Den anti-grönsamma kosten ska tas med fuktig och oljig mat. Gurkmeja, muskotnöt, asafoetida, ingefära och lime-essens är effektiva i denna typ av dysmenorré. Effekten av dessa örter ökar med hjälp av ett läkemedel som Shatavari och Mulethi, som är trevliga och effektiva som kortison.

Ayurveda för Leucorrhoea Ayurveda, på grund av vaginal urladdning, på grund av frisättning av vit vätska, är Leucorrhoea känt som “vit” eller “vit dander”. Ayurvediska läkemedel för Leukorré inkluderar Pushyanuga pulver: Detta örtpulver är mycket fördelaktigt i Leucorrhoea. Ta 3 gram av detta pulver två gånger om dagen med en kopp mjölk eller risvatten.

Ashokarisht: Denna örtmedel är också mycket effektiv i Leucorrhoea. Denna behandling tas två gånger om dagen med vatten med Pushyanuga Churan. Ta en dos (500 mg) av Chandraprabha-blandningen, Pushyanuga-pulver (1 gram), Parmarantaka lauh (250 mg), Tisha-gräs med avkok av roten varje dag. Yashada Bhasma (125 mg), Kukutananda Twaka Bhasma (250 mg), Amla-pulver (500 mg), ska tas regelbundet med honung och morgon och kväll.

Diet – Undvik köttmåltider som fisk, kyckling och ägg för några dagar. Ta gott om färska gröna grönsaker, mjölk och ghee.
Några av kvinnors hälsoproblem, som dysmenorré (traumatisk tid), leukorré, klimakteriet och graviditeten kan vara olika hos kvinnor. Ayurveda erbjuder fantastiska lösningar för behandling av alla problem, som klimakteriet, PMS, smärtsam period, periodisk svullnad och uppblåsthet eller andra problem som uppstår hos kvinnor är också olika hos kvinnor. Ayurveda är dock fullt kapabel att behandla dem.