Om du öppnar en modetidning eller slår på tv så inom några få sekunder så kommer du se någon glamourös person i klackar upp till himlen. Det finns en viss press till att använda skor med klack för att det ses som mer attraktivt och där finns ett betydligt större utbud av modeller än vad där gör av låga skor. Om du är lika mycket av en mode galning som jag är så är klackar en vanlig del av vardagen även i ung ålder. Men hur använder man högklackat på rätt sätt och hur börjar man?
Jag hör ofta att man säger jag kan inte gå i så höga skor! Men ur perspektivet av en nybörjare så är det inte själva ”höjden” på skon som gör dom obekväma. I själva verket så är det ofta en platå på skon som ger illusionen av att skon är högre. Jag tycker inte man borde vara rädd för en sko med mycket platå utan jag har märk av erfarenhet att dom skorna är mer bekväma för när du går så känner du inte av småsten och ojämnheter under dig vilket gör en promenad eller shoppingrunda mycket mer bekväm.

Det som kan göra en sko obekväm är om den fria klackhöjden är för hög för vad din fot är van vid eller att tå-formen på skon trycker eller klämmer ihop dina tår.

Ur perspektivet av en nybörjare så borde du undvika skor som du enkelt glider ur som öppna pumps eller skor med små smala remmar som håller inne dina tår. Utan leta hellre efter en bootie som försluter hela foten så du inte kan gå ur dom eller att dom viker sig eller att dina tår är öppna och kan bli skrapade.

Det som är viktigt är att om du känner dig osäker och har provat höga skor innan men har inte helt kunnat gå i dom för dom har känns för höga så måste du mäta klacken och om du har platå på skon så drar du av höjden på platån från klack måttet för att få veta hur hög klacken verkligen är. Jag kan rekommendera för en oerfaren nybörjare som inte är en tränad dansare för dom har enklare för att tänja sina fötter, så rekommenderar jag att börja med en 5cm klack och en rimlig 3 cm platå. Sedan när du känner dig självsäker och bekväm så kan du gå upp till en högre höjd på 8 cm sedan så kommer du upp till en klack höjd som är för en van användare och det är 10cm. Vid 10 cm så stannar dom flesta för det är en realistisk höjd som många känner sig bekväma i och många designers gör klackar i 100 mm så det är en bra höjd. Sen om du känner att du vill fortsätta upp så kommer du till en expert nivå på 12 cm som oftast är den högsta klacken som gör för vardagsbruk, 120mm är den eftersträvade höjden hos massa kvinnor i världen för den ger det högsta fotvalvet och är väldigt smickrande. Sen finns där den orealistiska kategorin av entusiaster som klarar av en klack som är över 120 mm och där finns bara ett fåtal designers som gör skor som är så höga som 130mm det är ofta skor som används till modelljobb och liknande och är oftast inte skor som används vanligtvis till vardags.